Víte, že ...  
Koala není medvídek ...
 
 

Toto malé roztomilé zvířátko, které vypadá jako plyšový medvídek, žije převážně ve východní Austrálii. Koala patří mezi vačnatce stejně jako klokan ( vačnatci jsou savci, kteří obvykle odchovávají svá mláďata ve vaku). Dospělý jedinec váží mezi 5-15 kg a měří 60-85 cm. Má velké oranžové oči a veliký černý nos, protože žije výhradně na stromech, má dlouhé drápy a palec otočený proti ostatním prstům.

Živí se listy a kůrou některých druhů eukalyptů ( proto je obtížné chovat koalu v zoologických zahradách). Eukalyptový olej způsobuje, že maso koaly je téměř nejedlé, takže se nemusí masožravých šelem bát. Tato potrava však není moc vydatná a tak koala tráví až 18 hodin denně odpočinkem. Patří mezi nejospalejší zvířata na světě.

Samičce se rodí vždy jen jedno mládě, které se usazuje ve vaku a po tři měsíce neustále přijímá mateřské mléko. Ve vaku zůstává ještě tři měsíce a živí se zvláštní kaší, kterou mu maminka připravuje z natráveného listí. Když vak opustí, vleze mamince na záda, aby tam strávilo dalších šest měsíců, až potom se osamostatňuje a hledá si vlastní území.

Díky bezohlednosti lidí, kteří káceli eukalyptové lesy a hubili koaly pro kožešinu, se tento milý tvoreček dostal na pokraj vyhubení. Od roku 1927 jsou přísně chráněny.